Wednesday, December 22

Celoteh sebab Miss Class di pagi hari

Assalamualaikum sume rakan2..dah lame sgt dah aku x update blog ni...tgk jela kat tepi tu kat blog archive ak tu..dan-dan je brape bulan terbiar je page ni ha..hahaha..last update page bulan july(7)..sekarang dah bulan december(12)..maa'aihh..lame btol..hahaha..ni sume sbb gara2 terlupa password gmail ak..haha..jarang sgt gne gmail..gune pon utk bukak blog ni je ha..kalo bukak mozilla pon mase login tu skali masuk je pastu ak suh browser remember trus password ngn email ak..hahaha..ikot betol mmg senang la jawapny keje ak..hahaha..settle pon mudah..sign in trus login..

bulan july lepas tu sebenarny tue la bulan startny laptop ak rosak..mule2 intel chipset ak terbakar..lepas tu 1 bulan pastu graphic card laptop ak pulak yg terbakar plak..sume nak terbakar..bengang gak ak..repair kat chipset je dah rm200+..pastu tgk2 GUI laptop ak plak rosak mmg xde dah la repair2 nih..haha..tnye kedai dieorg kate nk repair ade 2 care..1~~> tuka motherboard (budget die bg rm800), 2~~> modify graphic card pny chip tu..maksudny org die operate..ntah camne ntah..ak pon x paham(budget die rm400)..mmg mahal ayam la rege nk repair..sebabny ak x repair dah sbb ak risau kang rosak lagi..haha..wat sedih je..so sekarang ni ak dah tuka dah pkai desktop plak..sgt2 x portable tapi ak yakin boleh tahan sgt lame..plus, byk parts2 dalam desktop ni bole tuka..haha..mmg sgt convenient bg pendapat ak..nk upgrade pon senang..haha..ak start pakai PC ni pon mase ujung bulan oktober..agak baru lg la desktop ni..tue pon dah 2 3 upgrade dah dibuat..hahaha..yg paling latest ak tuka casing die daripada midtower Cooler Master USP 100 ke midtower Cooler Master 690 II plus..haha..besar sikit daripada casing lame n bole sumbat 8 kipas..tapi byk2 kipas pon makan power je kang..kne upgrade power supply la jawapny(tengok..baru ulas sikit je pasal kipas dah pikir nk tuka component lain)..haha..bukan pe..rase seronok bile start men modify2 ni..mcm ak modify moto ak dulu tu..kepuasan die len bile leh tuka bnda yg standard tu jd menarik dgn sentuhan sendiri (DYI la org zaman sekarang panggil)..


USP 100



690 II Advance Plus

Orait..cukup dah berceloteh pasal Desktop ak ni..kang ade jugak yg bace x minat sgt plak sgt sbb myb anda2 yg len gune laptop atpn iphone sume tu..so, what's new with me?..hahaha..sebok plak korang ni nk taw ape perkembangan ak..haha..actually x byk sgt pon berubah..dpt PC baru..dah start sem baru kat UIA gombak ni..ape lagi..ntah..mcm xde lagi je..hahaha..peminat pon makin ramai ( terperasan sket ) tapi ak dah minat seseorang..hahaha..ape lg ek?..haaaa..kalo sesapa yg ikot blog ak ni yg dah lame x update ni myb korang ade baca post lame ak yg pasal mmber ak yg bertunang bulan june (6) yang lepas..Majlis Perkahwinan Nurul Naimah dan Khairul Aqran..alhamdulillah pada 17,18,19 december baru ni dieorg selamat berkahwin..mane ak taw??haha..sbbny ak yg dok nangkap gamba dieorg kahwin..first event ak ni jd wedding photographer..dengan berbekalkn camera canon 1000d sewa ngn flash nissin recharge bising sambil bertemankan mmber ak Izwan yg juga firsttime tgkp gamba wedding dengan camera olympus e-520 siap dgn 2 lense dipinjamkan oleh aku..hahaha..kami pon same2 menempuh ke alam photography event yg x penah kami buat selama ni..dah la dengan ak yg x pernah gune flash DSLR ni..mmg pening kepala nk cari setting..



mule2 17hb tu (jumaat) event die akad nikah..segan gak mule2 nk start tu sbb x kenal ahli keluarga dieorg..cume kenal pengantin je..haha..byk start cari setting ngn amik gmba candid je..time tu sng nk tune camera sbb byk cahaya kat tempat open..haha..pastu masuk plak dalam dewan akad tu..merah ha dinding siap ngn lampu terang warne oren..mmg susa ayam ak nk dptkn setting..letak iso 400 mule2 pastu ak bantai flash power full ( firsttime on flash besa ni) snap je trus ak jd kelam kabut...gamba terang nk mampos..tolak lagi power die kebawah smpai ak dapat gamba yg ak rasekn decent la baru start pkai setting tu..bukanny ak x taw basics photography ni..banyak dah ak bace kat web, kat tutorials dan macam2 lagi..tapi baca setakat baca x gune melainkn kita betol2 sendiri handle situasi tu..lagi ngn flash tu kali pertama ak gune..hahaha..yg ak taw nk bounce cahaya flash tu je nk bg fill-in kat subjek..tu pon kadang2 x brape nk menjadi sbb distance antara subjek ngn camera pon kne amik kira..haha..susa woo..agakny ade antara rakan2 yg paham and ade gk yg x paham..don't worry..x paham tu bole je cari info tu kat tenet..banyak sgt ha sumber..hahaha..

abes je tangkap gamba dalam dewan akad tu..kami pon gi kat umah pengantin perempuan plak sbb die nk ade gamba kat bilik dieorg..hahaha..cantik gak bilikny dihias..haha..ade la gak sejam tangkap gamba kat dalam bilik dieorg..haha..nk tgk gamba??..haha..ak bg sneak peak jela dulu..kang dah settle sume kang baru ak pos gamba majlisny..haha..sabar2.."sabar separuh daripada iman"..haha



gamba tilam yg dihias


pengantin tgk matrade centre..

hahaha..ok la..setakat ni dlu la celoteh ak lepas miss kelas pagi ni..hahaha..nntla ak post lagi satu..ak cite plak pasal majlis persandingan kedua-dua mempelai ni..haha..

p/s: thanx a lot kepada yg still membaca blog ak ni..haha..dirimu begitu ku hargai.. =p

p/s 2: mintak maaf kepada seorang saudari ni yg bersusah payah cube kejut ak..haha..subuh td dah berjaya kejut..tapi sbb tido balik pny pasal..haha..bgun2 je kol 10.22 dgn phone ak ade 11 misscall..haha..sory dear n thanx alot.. :)

1 comment:

anaztasias nora aira said...

kat mana ek dia wat plag tu. boleh bagitahu x? anzcis@yahoo.com :)